PAIM-T, PAIM-E, PAIM1

Berger d’Arbazile Musée du Louvre
”Päre”

Pyreneittenpaimenkoira, pitkäkarvainen
narttu
1.5.2019

Päre on koira jota tavoitteellinen harrastaja ei pentulaatikosta valitse. Päre kuitenkin puhutteli minua suuresti jo naperona eikä neljästä pennusta mikään muu enää tuntunut omalta vaihtoehdolta kuin tämä pieni itsenäinen ja topakka tyttö.
Päre on todella T O D E L L A epäluuloinen ja pidättyväinen nopea koira. Se oli pentueen reaktiivisimpia, mutta Piin rinnalla en pidä sitä kovin reaktiivisena. Päne ei ole ollenkaan terävä vaan ennemmin pakenee paikalta. Päre on harkitseva koira ja sen onkin parasta antaa katsoa uusia asioita istualtaan sen aikaa kun se siihen tarvitsee. Voi kumpa olisin tajunnut tämän Pären ollessa nuori. Pärettä on vaikea lukea ja luulin sen selviävän tyynen ulkomuotonsa vuoksi paremmin tilanteista mitä se lopulta selvisi. en nähnyt mitä se ajattelee sillä Päre pitää asiat omana tietonaan. Jos jostain asiasta jää edes vähän ikävä fiilis, se näkyy Pären käytöksessä vasta seuraavalla kerralla kun sama tilanne toistuu.
Päre on itsenäinen koira joka pärjäisi luonnossa taatusti yksin elossa. Sillä on alkukantaiset vaistot ja se tietää aina milloin on syytä olla hieman varuillaan. Sen miellyttämisen halu on etsittävä hyvän ja lujan suhteen kautta. Omalle ihmiselleen Päre tekee töitä vaikeissakin paikoissa ja siltä voi vaatia tiukastikin tehtävien suorittamista. Se ei siis ota itseensä kun suhde on hyvä. Tärkeäksi ja turvalliseksi kokemansa asian äärellä Päre painuu tiukkaan kuplaan eikä se silloin huomaa ympäristöä. Päre on herkkä paineelle ja sen on vaikea olla esimerkiksi lammaslauman edessä vartiossa tai hypätä esteitä ihmisiä kohti.
Vaikka Päre on pidättyväinen ja välttelee ihmisiä, opittuaan luottamaan tilanteisiin se pystyy kuitenkin olemaan rentona aivan ihmisten lähellä. Päre ymmärtää myös milloin ihminen auttaa sitä ja se antaa hierojien sekä lääkärien hoitaa itseään vaikka muutoin sitä on aivan turha kenekään yrittää lähestyä. Pären kaverikirjassa on yhdellä kädellä laskettava määrä ihmisiä vielä yli kaksi vuotiaanakin.
Päre on hirvittävän fiksu, mutta vain jos sillä on aito motivaatio. Ihmisen keksimät tyhmät temput eivät aina oikein innosta, mutta sitä luonnostaan houkuttelevat asiat se hoksaa nopeasti. Tämä onkin aiheuttanut melkoisesti tasapainoilua harrastamisen kanssa.

Päre on hirmuisen kiltti koira ja sen kesytettyään osaa todella arvostaa sitä että tämä koira haluaa olla minun ystävä. Se on hulvattoman iloinen ja mahdoton ajamaan rallia metsässä. Se on aina keskenkasvuisenakin hallinnut hyvin kroppansa ja se on täysin alustavarma. Ainakaan vielä ei myöskään ääniarkuutta ole esiintynyt missään määrin. Sillä on lisäksi todella kova vietti vartioimiseen. Se jaksaa katsoa ikkunasta tunteja ja kommentoi vain kotipihaa lähestyvät kutsumattomat vieraat.

Päre voisi olla ehdolla nobelin rauhanpalkintoon sillä se hyvittelee kaikki konfliktit vaikka ei itse mitään olisi aiheuttanutkaan eikä haasta ikinä tarkoituksella riitaa. Pärellä on taito kääntää kaikki hyväksi. Intoutuessaan leikkiin Päre nostaa kuitenkin kierrokset ja silloin siitä pääsee esiin pyrtsimäinen kiihkeys. Korkeilla kierroksilla se on kuin eri koira ja tuossa mielentilassa sen kanssa olisi helpompi harrastaa. Päne ei kuitenkaan nosta kierroksia jos sitä yhtään jännittää. Päre on kovilla kierroksilla melko kovasuinen ja sen kanssa ei tee mieli leikkiä kädellä. Se ei myöskään ole kovin tarkka mihin puree leikin tiimellyksessä ja toisinaan on jäänyt sormi lelun ja hampaan väliin.

Pären kanssa mikään ei ole itsestäänselvää, joten kaikista onnistumisista sen kanssa osaa nauttia täydestä sydämestä. Pärekin on opettanut minulle paljon ja sen kanssa olen turhautunut hirvittävän paljon. Kuitenkin sen kanssa tekeminen palkitsee valtavasti ja lujittaa jo entisestään hyvää suhdettamme. Pären kaltaista koiraa tuskin koskaan enää voin saada ja kaikessa haastavuudessaan se on kimpale täyttä kultaa.