C.I.B, C.I.E, FI AVA, FI AVA-H, FI MVA,
PAIM-T, PAIM-E, PAIM1, PAIM2, PAIM3, RTK1,
LT MVA, RU MVA, DK MVA,
EE JMVA, LT JMVA, POHJ JV-17, HE JV-17

Berger d’Arbazile Saut de Hurler Louve
”Pii”

Pyreneittenpaimenkoira, pitkäkarvainen
narttu
s. 28.8.2016

Pii on ihana koira. Pidättyväinen, reaktiivinen ja vilkas herkkä tyttö. Se halaa sydämellisesti tassut ihmisen hartioilla ja naamasta nuolaisten ihmisiä joista se pitää, mutta sen ystäväkirjaan ei pääse hetkessä. Pidättyväisyyden sen hermot kestävät erittäin hyvin. Kaikessa uteliaisuudessaan ja vilkkaudessaan Pii on harkitseva ja se ottaa asiat vakavasti. Se ei intoudu villeihin leikkeihin muiden koirien kanssa vaan osaa ajatella onko leikkiminen sen kannalta turvallista. Turvallisessa tilanteessa tuttujen koirien kanssa se iloittelee ja irroittelee. Pii odottaa kohteliasta lähestymistä kohtaamiltaan ihmisiltä ja eläimiltä. Sen kanssa on helppo kulkea kaikkialla ja koirana se on mutkaton. Nuoruuden tarmokas sosialistaminen ja totuttaminen kaikkeen mahdolliseen näkyy nyt helppoutena kun Pii on aikuinen. Eniten Pii rakastaa leikkiä oman ihmisensä kanssa leluilla tai ilman. Miellyttämisen halua siltä löytyy paljon omalle ihmiselleen ja Pii jaksaa yrittää erehtyessäänkin sinnikkäästi aina uudestaan. Pii ei kuitenkaan tee töitä vieraille. Pidättyväisyydestään huolimatta Piitä on aina voinut viedä uusille hierojille ja muille hoitajille rauhallisin mielin. Se on oppinut nopeasti rentoutumaan käsittelyssä ja tiedostaa kroppansa niin hyvin, että auttaa rankahuollossa hoitajaa avaamaan lukot ja jumit venyttäen itseään oikein. Vaikka Pii ratkaisee asioita nopeasti itse, siinä ei ole paljoa terävyyttä.  Paineistettuna se ei käytä hammasta, mutta paimennusvietti saa sen toisinaan esimerkiksi lampailla turvautumaan viimeisenä keinonaan pysähtyneessä tilanteessa valehyökkäykseen. Piitä on helppo lukea ja se näyttää selkeästi mielipiteensä asioista. Pii käyttää herkästi ääntään ja vartioi kotona tiluksiaan. Se osaa kuitenkin odottaa hiljaa hotellihuoneissa eikä reissussa ollessaan kommentoi esimerkiksi käytävän ääniä ollenkaan.  Pii kulkee luottavaisin mielin häntä heiluen ihmisjoukoissa turuilla ja toreilla. Se ei varsinaisesti pidä autoilusta, mutta määränpään hauskuus on opettanut sen matkustamaan tyynenä ja se pystyy rauhoittumaan autoon. Imurointi ei ole jostain syystä Piin mieleen, mutta ääniherkkyyksiä sillä ei ole havaittu edes remontin keskellä. Pii nukkuu ukkosen, ilotulituksen tai vaikka kompressorin pörinöiden keskellä rauhallisena. Pii on myös alustavarma, mutta tiedostaa allaan esimerkiksi vaappuvan riippusillan tai pettävän jään ja järkevällä varovaisuudella kävellen etenee kuitenkin hyvällä tempolla yli.
Pii oppii niin hyvässä kuin pahassakin todella nopeasti ja sen mielestä on aivan hirvittävän hauskaa tarjota asioita. Sille tuntuu olevan parempi palkkio keksiä haluttu asia kuin itse palkkiona oleva nami tai lelu. Pii on aivan hirvittävän ahne, mutta sosiaalinen palkkaus toimii Piille ehkä parhaiten kaikista, joten sitä on helppo palkata kesken tehtävän yrittämään vielä enemmän. Pii on ketterä kropan käyttäjä vaikka nuorena ensin hämähäkiksi kasvaessaan syvien lihasten rakentaminen vaati vähän ylimääräistä jumppaa. Pii pyyhkii vaivattomasti umpimetsässäkin korkealta ja kovaa yli mättäiden ja risukoiden. Vapaana ulkoillessa sille kehittyikin jo nuorena vahva lihaksisto ja hyvät voimatasot. Reaktiivisena koirana se ehtii rekisteröidä ympäristöstään paljon asioita ja reagoida niihin vaikka olisi jo ilmassa. Sille käy harvoin vahinkoja, mutta täysin ei niiltäkään olla pystytty välttymään pyrtsin tyypillisellä sähläämistaipumuksella. Piille liike on lääke. Se selviää jännittävistä tilanteista purkamalla paineen liikkumiseen.

Piin päälaji on agility. Pii on kuuliainen, mutta opetettuna rohkea tekemään tehtäviä itsenäisesti. Vaikka se ottaakin toisinaan uusissa tilanteissa ja paikoissa hieman häiriötä, niistä se pääsee nopeasti yli. Enemmän se nykyään reagoi ohjaajan jännitykseen kuin ympäristöön. Nuorempana häiriöisessä paikassa vauhti hieman hidastui tai Pii jäi ohimennen katsomaan huomaamiaan asioita. Nykyään se siedättyy häiriölle ensimmäisen radana alkupuoliskolla, jonka jälkeen vauhti on taas normaali. Agilityssä se keskittyy tekemiseen ja antaa anteeksi mokani korjaten niitä viime hetkilläkin. Tarjoamistaustansa ansiosta Pii oppi agilityn kiemurat nopeasti ja nousi pian kolmosluokkaan. Kuuntelutehtävät ovat olleet sille haastavia koulutustaustan vuoksi ja se toimiikin paremmin käsimerkeillä. Sillä oli luontaisesti hirmuinen etenemisvauhti agilityssä, mutta ohjaajan hidasoppisuus ohjauksiin sai kiltin koiran pudottamaan vauhtinsa ohjaajan kestämälle tasolle. Vauhdin rakentaminen takaisin onnistui kuitenkin vielä ohjaajan löydettyä jalkansa. Pii suhteuttaa tekemisensä kilttinä koirana niin, että teemme rataa yhdessä ja se tuokin suuren onnen tunteen radalla kun koira vastaa täysin siihen mitä minä voin sille siellä antaa. Lisää vaihteita Piistä löytyy vaikka mihin saakka! Pii ei pudota rimoja ja se on muutenkin todella varma suorittaja agilityssä. Se vaatii kuitenkin mustavalkoista koulutusta, koska se oppii nopeasti uuden tavan fuskata tehtävissä, jos sen antaa niin tehdä. Pii liikkuu taloudellisesti ja maatavoittavasti . Piin kanssa agilitykoulutusta on haettu oman seuran ulkopuolelta. Aloitimme Kokkolasta koirakoulu Vireeltä, siirryimme Kajaaniin RumaRakille Mikon oppiin ja sieltä matkamme jatkui Haukiputaalle Activelle toisen Mikon silmien alle. Meitä on myös kouluttanut viimeaikoina Tiina Leinonen sekä muita vaihtuvia kouluttajia on matkan varrelle mahtunut. Pii oli mukana 2019 sekä 2020 SAGIn TopTeamissa ja saavutti agilityvalionarvon neljä vuotiaana. Hyppyvalioksi se tuli aivan vahingossa vuotta myöhemmin. SM-nollat on olleet kasassa kolmena peräkkäisenä vuonna ja 2021 sekä 2022 ranking sija riitti myös Halli-SM kisoihin.
Alla pari videota Piin agilitystä:

Toisena harrastuslajina Piillä on lammaspaimennus. Se aloitti paimennuksen 8kk vanhana ja on harrastanut siitä saakka säännöllisesti.
Piin impulsiivinen vauhdikas tapa paimentaa ja ratkaista itse tilanteita eivät ole helpottaneet lajin oppimista minulle. Pii ratkaisee nopeasti tilanteet itse jos ohjeita ei tule, eikä sen ratkaisut aina ole välttämättä viisaita tehtävän kannalta. Piiltä kuitenkin löytyy aina jokin ratkaisu. Pii lukee hyvin lampaita ja sillä on luontainen taipumus kerätä niitä. Heti ensimmäisillä paimennuskerroilla oli nähtävissä, että se palautti erilleen lähtevän eläimen muiden luokse. Alkuun se myös käytti ääntään paimennuksessa, mutta se jäi pois kokemuksen myötä. Pii vaikuttaa lampaisiin kaukaa ja se pyrkii myös rauhoittelemaan eläimiä. Piillä on taipumusta paimennella itselleen ja on vaatinut työtä, että Pii alkaa tehdä työtä yhdessä.

Piillä on myös suuri tarve pysäyttämiseen ja tämä ominaisuus näkyy myös kotona arjessa. Pii pyrkii pysäyttämään huonetovereitaan ulko-ovelle ja estämään niitä pääsemästä ovesta. Tämä käytös vahvistuu nopeasti, jos sitä saa tapahtua. Ennakointi tietyissä tilanteissa on Piin hallitsemiseksi tärkeää. Pii on voimakas paimenkoira ja harva lammas uhmaa Piin antamia ohjeita. Paineiset ahtaat paikat ovat olleet Piille vaikeita, mutta iän tuoma varmuus ja kokemus on auttanut sitä selviämään niistä itsevarmasti. Pii hakee jo nyt viisi vuotiaana lampaat yksin häkistä tai ahtaasta katoksesta rauhallisesti ja kauniisti. Toki se vaatii aina välillä muistuttelua, koska paljon nopeampia ja tehokkaampiakin tapoja lampaiden hakuun olisi Piillä pakissa. Piin kanssa paimentaminen vaatii ohjaajalta tiukkuutta pitää kiinni annettujen ohjeiden noudattamisesta sekä järkähtämätöntä mielen tyyneyttä kaikenlaisten tapahtumien keskellä.
Iän karttuesassa Pii on parantanut työskentelyään lampaiden parissa ja viimeaikoina moni asia on alkanut loksahdella kohdalleen. Piin työskentelyyn on tullut rauha ja se alkaa ymmärtää erillaisia tehtäviä ja tilanteita.
Vuonna 2017 Pii läpäisi paimennustaipumustestin (PAIM-T), 2018 perinteisen paimennuksen esikokeen (PAIM-E) ja 2020 se nousi ykkösiin (PAIM1) ja sieltä pian kakkosluokkaan(PAIM2). 2021 saavutimme kakkosluokastakin erinomaisen tuloksen ja nousimme kolmosluokkaan, josta saimme myös koulutustunnuksen PAIM3. Piillä on myös sääntöjen mukaan oikeus osallistua paimennuksen SM-kilpailuihin vuonna 2022.

Pii on suoranainen nero kaikissa lajeissa joita sen kanssa keksii yrittää ja se on kokeillut nuorena rally-tokoa RTK1 koularin verran. Noseworkin alkeetkin sillä on hallussa ja ilmaisukurssilla käytiin ilmaisuunkin hakemassa jo lisäoppia. Nämä tasamaan harrastelut on kuitenkin säästetty eläkepäiviä varten. Piin kanssa on helppo mennä uuden lajin pariin sillä se hoksaa todella nopeasti mitä siltä odotetaan ja innostuu ihan kaikesta jota saa tehdä ihmisensä kanssa.